Tord Danielsson

Tord Danielsson manusförfattare och regissör med förkärlek för starkt visuellt berättande som går bortom normen för svensk realism. Tord är känd för ett episkt och filmiskt förhållningssätt till starka berättelser om verkliga känslor, förlust och triumf med komplexa karaktärer. Med människans känslor i fokus är hans mål att fortsätta arbeta genreövergripande och tänja på gränserna för att skapa fantastiska och engagerande upplevelser för en bred publik.

Tord är just nu i postproduktionen av 2022 års julkalender som han regisserar. Han utvecklar dessutom tre skräckfilmer med produktionsbolaget Nexiko.

2020 släpptes hans första långfilm Andra sidan. En skräckfilm som skakade Sverige mitt i pandemin och gjorde publikrekord, trots begränsade teatertillgångar. Andra sidan nominerades till hela fyra Guldbaggar och vann Bästa ljud- och ljudeffekter. Filmen tog sedan resten av världen med storm sålt till över 22 länder.

Med en bakgrund i flera prisbelönta kortfilmer började Tord sin professionella karriär med att skapa och regissera den klassiska kultserien Den Sista Dokusåpan för MTG Television. Han har sedan dess regisserat flera framgångsrika tv-dramer; en nyinspelning av en Emmy© belönade skräckserien; Vikingshill för SVT, publikfavoriten Syrror för TV4, och den kritikerrosade julkalendern Jakten på Tidskristallen för SVT.

Scroll to Top